De hele wereld kampt met overgewicht

De hele wereld kampt met overgewicht

Wereldwijd probleem

 

Wereldwijd neemt platteland slecht dieet van stad over en …

in de steden heeft de nieuwe generatie andere voorkeuren dan vroeger.

Situatie op het platteland

 

Anders dan iedereen denkt, stijgt dat bij plattelanders even snel of zelfs sneller dan bij stedelingen.

Het tijdschrift “Nature” doorbreekt in een grootschalige studie het ideaalbeeld van rustige velden waar manuele arbeid en een sober dieet de mensen slank houden in land zoals Maleisië en Thaïland. Plattelanders worden nu even vaak als stedelingen getroffen door overgewicht, zowel in rijke als opkomende landen.

het-tijdschrift-nature-van-ledemaat-met-bladeren_23-2147547207

Steden

Situatie in de steden

 

Verstedelijking is niet de oorzaak van het obesitasprobleem

 

Traditioneel werd overgewicht verklaard door verstedelijking. Deze recente studie verwijst die theorie naar de vuilbak. In West- en Oost-Europa is de obesitas-plaag in de stad en het platteland van dezelfde grootteorde.

Voor wat het platteland betreft, zijn de verklaringen de nieuwe manieren van leven, verplaatsen of eten. Elektrische apparaten maken het werk gemakkelijker, korte verplaatsingen worden meer en meer met de auto gedaan en de stijgende koopkracht zorgt er voor dat gezinnen meer calorieën kopen.

Gezond eten is duurder

 

Langere wereldwijde voedselketens maken rauwe ingrediënten verhoudingsgewijs duurder dan fastfood. De slechte gewoonten van de stad sijpelen overal door naar het platteland.

 

 

 

Gebrek aan geïntegreerd beleid

 

We moeten sneller stappen zetten naar een gezond eet- en leefpatroon, want we slagen er niet in om deze evolutie te keren. Er is een crisisaanpak voor ondervoeding, maar geen geïntegreerd beleid dat iedereen gezonde voeding garandeert.

Mc Donald

De voorkeuren van de nieuwe generatie

 

In de steden gaat de toestand er ook op achteruit. In België bewegen stedelingen niet meer dan plattelanders, ook al hebben ze meer sportinfrastructuur of kleinere afstanden. Voor gezond eten speelt de wet van vraag en aanbod.

 

In een stad als Mol heb je misschien diversere en gezondere opties dan in een klein dorp, maar Mol verjongde de laatste jaren ook. Dan ligt het dus niet per se aan de stad, maar aan de voorkeuren van de nieuwe generatie.

Voorkeur

Gezonde voeding en beweging, de sleutels tot de toegang naar een kwaliteitsvoller leven

 

Meer dan ooit moet er meer aandacht besteed worden aan gezonde voeding en beweging.

 

Spring bij ons eens binnen voor een gratis figuuranalyse en een vrijbijvend gesprek over de mogelijkheden om je eet- en leefgewoonten te verbeteren.

schuifdeur_inkom