Het mechanisme dat tot overgewicht leidt

Het mechanisme dat tot overgewicht leidt

Voeding

 

Onderzoeker legt mechanisme bloot dat overgewicht veroorzaakt.

 

Vettig eten misleidt uw hersenen. Fabrice Cani, een Belgisch onderzoeker, heeft het mechanisme blootgelegd data overgewicht veroorzaakt.

“Als je te vettig eet, werkt het enzym niet meer dat uw hersenen laat weten: stop, ik heb geen honger meer.”

beef-blur-bread-551991

bake-blur-cook-273825

Studie verschenen in wetenschappelijk tijdschrift “Nature Communications”

 

Waarom kan je niet stoppen met die Big Mac of die diepvriespizza?

 

Het antwoord is nu gekend: het vet in het eten legt de communicatie lam tussen uw buik en uw brein.

Onderzoekers van de katholieke universiteit van Louvain-la-Neuve hebben dat gedetecteerd. Ze ontdekten dat een enzym in uw darmen een specifieke boodschap bezorgt aan uw hersenen: “stop met eten, ik zit vol.”

Vicieuze cirkel van obesitas

“Als je te veel vet eet, is dat enzym niet meer actief en wordt de communicatie naar je hersenen stop gezet.” Dat zegt professor Fabrice Cani (UCL).

“Gevolg: je lichaam reageert niet meer op de juiste manier op overconsumptie, je eetlust is niet meer goed geregeld en je verdikt.

baked-beer-cheese-724216

Het mechanisme is aangetoond bij muizen. Als we het enzym wegnamen, aten de muizen tot 50% meer. De volgende keer tot 30% meer. En zo slagen de muizen er niet meer in om op tijd te stoppen. Ze ontwikkelen een dikke lever, ze worden dik en verbruiken minder energie. Ze belanden in een vicieuze cirkel van obesitas.

animal-blur-brown-206790

adult-biology-chemical-356040

Wat moet je daar nu mee?

 

Akkermansia-bacterie

 

War moet je daar nu mee? Je voeding verbeteren en minder vet eten! Dat is sowieso altijd de beste eerste stap.

De wetenschap heeft al een spoor gevonden om de werking van het enzym terug te herstellen. Door middel van een bacterie, die van nature al in je darmen zit, kan je dat doen. Op termijn zullen er wel pilletjes op de markt komen met die bacterie. Voorlopig is er nog veel onderzoek nodig.

Het onderzoek is wel bijzonder beloftevol. Het toont aan dat we aan het begin staan van een hele reeks lichaamseigen bacteriën die zullen worden gebruikt om ziektes te bestrijden.

De boodschap

 

De boodschap nu blijft: eet gezond!

Eet minder verzadigd vet en geen/minder geraffineerde suikers!!!

Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet kan namelijk het cholesterolgehalte in je bloed laten stijgen en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt raken.

Kies vooral producten met weinig verzadigd vet en vervang ze door producten met onverzadigd vet.

Geraffineerde suiker bevat door het zuiveringsproces geen nuttige voedingsstoffen meer zoals vezels, vitaminen en mineralen.

Om deze reden kiezen veel mensen ervoor om producten met geraffineerde suiker te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor voeding die van nature aanwezige suikers bevat, zoals fruit en groenten.

Een verstandige keuze, omdat fruit en groenten wél belangrijke voedingstoffen bevatten.

appetite-bowl-centimeter-1332189

Welke vetten zijn ongezond

 

 

Verzadigd vet

 

Hoe minder verzadigd vet je eet, hoe beter. Vaak kun je op het etiket van een product zien hoeveel verzadigd vet erin zit. Lees daarom het etiket als je boodschappen doet en vergelijk de hoeveelheid verzadigd vet.

 

Producten met veel verzadigd vet

 

Vet vlees, zoals:

 • Frikandel
 • Hamburgers
 • Salami
 • Shoarmavlees
 • Slavinken
 • Worst (alle soorten dus ook smeerworst en boterhamworst)
 • Roomboter en pakjes (harde) margarine

Volle zuivelproducten, zoals:

 • Volle melk
 • Volle yoghurt
 • Volvette 48+ kaas
 • Roomijs

Koek en andere extra’s, zoals:

 • Chocolade
 • Gebak
 • Hartige snacks (zoals een saucijzenbroodje)
 • Bladerdeegzoutjes (zoals een kaasvlinder)

Onverzadigd vet

 

Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed en verkleint daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet levert ook essentiële vetzuren. Dat zijn vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken, maar ze zijn wel nodig voor een goede gezondheid. Daarom moeten we ze via de voeding binnenkrijgen. Er zijn verschillende soorten onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur (n-6 vetzuur) en visvetzuren (n-3 vetzuren). Visvetzuren hebben een positief effect op hart en bloedvaten. Daarom is het advies om een keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals makreel, zalm en haring.

 

Producten met veel onverzadigd vet

 

 • Noten en pinda’s

Olie en ‘zacht’ vet, zoals:

 • Halvarine voor op brood
 • Vloeibare bak- en braadproducten
 • Plantaardige oliën

Vette vis zoals:

 • makreel
 • Atlantische zalm
 • haring
 • sardines

Gezonde en ongezonde suikers bestaan niet

 

Suiker is suiker: de ene suiker is niet beter of gezonder dan andere suikers.

Je lichaam verwerkt alle soorten suikers op dezelfde manier.

Maar kijk je specifiek naar het product waar de suiker in zit, dan wordt het een ander verhaal.

berry-close-up-cooking-141815

Van nature aanwezige suikers en toegevoegde suikers

 

 

Producten met toegevoegde suikers, zoals snoep en frisdrank, kun je beter vermijden. Toegevoegde suikers zijn, de naam zegt het al, suikers die door de fabrikant aan een product zijn toegevoegd. Vaak gaat het om producten die verder geen gezonde voedingstoffen bevatten.

Het zijn producten met suikers die je lichaam niet nodig heeft. Want hoewel deze suikers zorgen voor energie, dragen ze niet bij aan je gezondheid. Sterker nog: te veel suiker, en dan met name uit frisdranken en vruchtensappen, kan leiden tot de aanmaak van vetten in je lever.

Ook wordt de aanmaak van buikvet en vetten in het bloed gestimuleerd. Hierdoor kan je lichaam minder gevoelig worden voor insuline, wat weer kan leiden tot diabetes type 2.

Kies voor van nature aanwezige suikers

 

Het is beter om je energie te halen uit producten met van nature aanwezige suikers. Denk aan groente, fruit en ongezoete zuivelproducten als magere yoghurt en halfvolle melk.

Het voordeel van deze producten is dat ze naast fructose (fruitsuiker) nog veel meer belangrijke voedingstoffen als vitamines, mineralen en vezels bevatten.

Producten met toegevoegde suikers hebben deze stoffen vaak niet.