Hoe bescherm je je tegen een besmetting door een virus

Te nemen maatregelen om je te beschermen tegen virussen

Eerste maatregel: een goede hygiëne!

 

Was regelmatig je handen met water en zeep.

Opgelet! Alcoholgels zijn enkel nuttig op plaatsen waar geen water en zeep te krijgen is. Verschillende experten raden af om handgels te gebruiken. Waarom?

  1. Handgels kunnen onze weerstand verminderen.
  2. Handgels zijn bovendien schadelijk omdat ze niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën kunnen doden.
  3. Je huid zit er ook niet op te wachten. De meeste gels bevatten uitdrogende ingrediënten zoals alcohol die het vocht onttrekken aan je huid. Je handen kunnen  vervolgens erg droog en trekkerig aanvoelen.
  4. Op termijn zorgen handgels ervoor dat je nagels broos worden en je nagelriemen barsten of splijten.

Wij raden dus ten stelligste aan om wat water en een milde zeep te gebruiken om je handen te wassen. Het beoogde resultaat wordt bereikt en deze manier van werken is minder schadelijk (en goedkoper) dan antibacteriële handgels.

Tweede maatregel: verander je levensstijl

 

Verander vandaag nog je levensstijl en leef voortaan gezond:

  1. Beweeg
  2. Eet gezond

Niet voor niets hebben we ons E-Fit center de naam “Fit en Gezond” gegeven.

Derde maatregel: verander je gewoonten in tijden van epidemies

 

  1. Breng in tijden van epidemies je vingers zo weinig mogelijk in je mond of in je ogen.
  2. Bedek je neus en mond bij het hoesten of niezen zodat je geen andere mensen besmet. Een wegwerpzakdoek is hier een goede oplossing maar heeft als nadeel dat het niet zo ecologisch is want deze zakdoekjes zijn meestal dubbel verpakt in plastic.
  3. Als één van de gezinsleden koorts heeft, kuis dan regelmatig het aanrecht, het keukengerei, de kranen, de deurklinken en de trapleuningen.
Hygiëne

Vierde maatregel: mondmaskers ?

 

Hieronder een mening die minder controversieel is dan je zou denken.

Weinigen durven het zeggen, uit vrees om nagekeken te worden of voor onmens aanzien te worden.

Maar het protest groeit stilaan. Onze beleidsmakers volgden  blindelings een groep virologen en hebben hen gepromoveerd tot gidsen van onze samenleving. Een andere groep experten werd het zwijgen opgelegd. Wereldwijd!

Voor wie en wanneer zijn mondmaskers nuttig?

Mondmaskers waren een tijd niet meer weg te denken uit het straatbeeld.. Ook in de media worden ze veelvuldig opgevoerd. Jammer genoeg spreken de berichten hierover elkaar geregeld tegen.
Wat we intussen zeker weten is dat een chirurgisch masker op zich onvoldoende is om te voorkomen dat een gezond persoon besmet geraakt met het virus. Zo’n masker houdt immers niet alle virusdeeltjes tegen. Het sluit niet naadloos aan op het gezicht. Bovendien zijn de gaatjes in de stof zo groot, dat kleine virusdeeltjes daar doorheen komen.Bij de meest recente mondmaskers is dat nog altijd het geval.

Meer besmettingsgevaar door het dragen van een mondmasker?

Draag je een chirurgisch masker, het model dat chirurgen dragen in het operatiekwartier, dan worden bij het niezen en hoesten de grote druppels tegengehouden. De kleine partikels niet. Indien je een gewoon mondmasker draagt, verspreid je dus kleine en grote partikels. Als je besmet bent, verspreid je dus het virus.

Maar indien je gezond bent, ben je ook niet veilig met een mondmasker. Er zijn experten die ervan overtuigd zijn dat je door het dragen van een mondmasker een grotere kans maakt om besmet te worden EN om het virus door te geven. Het virus zet zich immers graag vast op slijmen. Dus niet alleen bij hoes- en niesbuien, maar ook tijdens het uitvoeren van grote inspanningen (fietsen, de trap nemen, … ) waardoor de kans bestaat dat je kleine partikels vocht uitademt, vergroot je de kans op besmetting door het virus.

Draag je Indien je gezond bent, dus beter geen mondmasker?

Een zekerheid!

We moeten ademen want we hebben zuurstof nodig om te leven. Wie is het daar niet mee eens?

De zuurstoftoevoer bemoeilijken veroorzaak gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en kortademigheid. Het is sowieso slecht voor de hersenen.

We moeten er ook voor zorgen dat we steeds gezuiverde lucht inademen en dus niet de lucht die we net ingeademd hebben

smog-3125312-1920_orig
plant-2318936-1920_orig

Het is noodzakelijk om de concentratieverschillen van zowel zuurstof als koolstofdioxide in de longblaasjes op peil te houden. Dat doe je door voortdurende te ademen = ‘ventileren’ = lucht verversen. Longventilatie is dan ook: het voortdurend verversen van de alveolaire lucht; aanvoer van ‘verse’ lucht wordt afgewisseld met afvoer van ‘afgewerkte’ lucht. Je ververst je alveolaire lucht door in en uit te ademen. De ademhaling komt tot stand door bewegingen van ribben, borstbeen en middenrif. Ook de longvliezen spelen hierbij een belangrijke rol.

Ademen en gezondheid

Waar je ook bent, ademen moet, elke minuut ongeveer 14 keer. Bij iedere ademhaling haal je een beetje buitenlucht je lichaam binnen. De ingeademde lucht wordt wel gefilterd door neusholte en luchtpijp, maar er komen toch altijd nog wel verontreinigingen in je longen en bloed terecht. Daar weet ons afweersysteem meestal raad mee, soms niet. De kwaliteit van de buitenlucht bepaalt dus voor een deel je gezondheid. Bovendien kunnen bepaalde gewoonten en gedragingen het ademhalingsstelsel nadelig beïnvloeden en zelfs ernstig schaden.

 

Ons advies

Moeten we niet zo snel mogelijk afraden om ooit nog een mondmasker te dragen, tenzij voor het uitvoeren van bepaalde beroepswerkzaamheden?

Wat moet je WEL doen!
1. Een goede handhygiëne
2. Thuis blijven als je ziek bent.

 

Met andere woorden, hetzelfde advies opvolgen als wat we van onze ouders hebben meegekregen om griep te voorkomen!