Slechte nachtrust heeft verrassende effect op je lichaam

Slechte nachtrust heeft verrassende effect op je lichaam

Effecten van een slechte nachtrust op je lichaam

 

Een slaaptekort heeft een lang lijstje met onprettige gevolgen. Dat weten we allemaal.

Je bent minder productief, je humeur vertoont donderwolken,
Je krijgt hoofdpijn en er verschijnen opvallende wallen onder je ogen.

Wetenschappers maken die opsomming nu nog wat langer: ze beweren dat een korte nacht ook je evenwichtsgevoel in de war stuurt.

Een E-Fit workout verbetert je nachtrust

 

Het is opvallend hoeveel klanten ondervinden dat de kwaliteit van hun nachtrust er op vooruit gaat.

 

Voeding en lichaamsbeweging

 

Maar naast een goede slaaproutine is een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging ook zeer belangrijk! Hierover vind je meer informatie in andere en toekomstige blogs.

Wees zuinig met koolhydraten, suiker en drank en probeer niet te piekeren over problemen die je niet in de hand hebt.

adorable-animal-animal-photography-2122408

animal-animal-photography-ape-1636016

Gemakkelijker struikelen of vallen

 

Na een korte nacht lopen veel mensen met een ‘katerig’ gevoel rond. Maar blijkbaar is er meer aan de hand: door onvoldoende nachtrust zou je ook gemakkelijker struikelen of vallen.

Volgens een nieuwe studie, die gepubliceerd is in het vakblad Scientific Reports, zijn twee korte nachten al voldoende om je evenwichtsgevoel in de war te sturen. Best opvallend, als je weet dat het onderzoek is uitgevoerd bij 20 vrijwilligers tussen de 20 en 30 jaar oud, die op voorhand géén evenwichtsproblemen ervoeren.

Het is bovendien niet de eerste keer dat er een link tussen je slaap en je evenwichtsgevoel wordt aangetoond. Zo’n drie jaar geleden vroegen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Omaha aan een aantal boeren om enkele evenwichtsoefeningen uit te voeren. Zo moesten ze onder meer op een mat gaan staan op één been, terwijl ze hun ogen open hielden of toeknepen. Klinkt simpel, toch? Maar wie amper onder de wol had gelegen, scoorde een pak minder goed op de test dan wie wel lang in dromenland had vertoefd.

Enkele tips om wél goed te slapen

 

Goed slapen is dus de boodschap, maar dat is voor velen makkelijker gezegd dan gedaan. Lig jij ook vaak wakker in bed, te wachten tot Klaas Vaak slaapzand in je ogen komt strooien? Dan heeft slaapcoach Floris Wouterson, bekend van het boek ‘Superslapen’, enkele tips.

We hebben er meteen nog enkele tips aan toegevoegd voor de lezers met hooikoorts. Afhankelijk van het type pollen waarvoor u allergisch bent, situeren de klachten zich tussen februari en augustus.

Tip 1. Vergeet de ‘acht uur slaap’-regel

 

Je zou acht uur per nacht moeten slapen. Maar volgens Wouterson moet jij je daar niets van aantrekken. “Als je meent dat je elke nacht acht uur moet slapen, kan dat tegen je werken.”

Stel: na zeven uur onder de lakens ben je plots klaarwakker. Dan heeft het toch geen nut om nog te blijven liggen? Of wat als je wekker aanduidt dat je maar zes uur kunt slapen? Dan is de kans groot dat je begint te piekeren omdat je niet voldoende slaapt, et voilà, de rest van de nacht lig je te woelen. De enige oplossing: probeer zo veel mogelijk om op hetzelfde moment onder de wol te kruipen en zoek je eigen slaapritme.

animal-animal-photography-cat-998242

Tip 2. Kortslapers zijn de uitzondering op de regel

 

Wat hebben Donald Trump, Tom Ford, Richard Branson en de CEO van Yahoo Marissa Ann Mayer gemeen? Ze overleven op minder dan zes uur slaap per nacht. Zo’n routine kan werken voor enkele uitzonderingen, geeft Wouterson toe, maar de overgrote meerderheid heeft nood aan meer slaap.

Wie toch een kort nachtje achter de rug heeft, kan energie bijtanken dankzij een verkwikkende siësta. “Je kan met een powernap van 12 minuten voor twee uur energie opdoen”, beweert hij. Het is alleen oppassen geblazen dat je op tijd weer wakker wordt. Wouterson raadt aan om een wekker te zetten of je sleutelbos – letterlijk – bij de hand te nemen. “Zodra je te diep wegzakt, ontspant je hand, de sleutels vallen op de grond en je bent weer wakker.”

Tip 3. Wees tevreden met kleine stapjes

 

Jammer genoeg bestaat er geen geheime formule om beter te slapen. Maar met vele kleine stapjes kom je al een heel eind. Wouterson verwijst naar een goede slaaproutine, gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging én je houding ten opzichte van slapen. “Slapen zit tussen de oren”, zegt hij. Als je voortdurend piekert omdat je te weinig dut of tegen Jan en alleman zegt dat je een slechte slaper bent, is het geen verrassing dat je nachtrust te wensen overlaat.

animal-cat-face-close-up-416160

Tip 4. Ook met de cliché-adviezen hou je best rekening

 

We hebben het al vaak gehoord: ongezond eten, alcohol, stress én blauw licht zijn stuk voor stuk zaken die je slaap verstoren. Ook Wouterson hamert erop. Wees zuinig met koolhydraten, suiker en drank en probeer niet te piekeren over problemen die je niet in de hand hebt. En kruip – uiteraard – niet in bed met je smartphone.

Tip 5. Werkgevers moeten oog hebben voor de slaap van medewerkers

 

Een betere nachtrust staat gelijk aan een beter concentratievermogen en betere prestaties, ook op de werkvloer. “Als werkgever wil je niet in de slaapkamer van je medewerkers komen. Maar slaaptrainingen of -faciliteiten aanbieden kan een prima investering zijn”, volgens Wouterson. Bedrijven kunnen zich laten inspireren door Japan, waar zulke investeringen gebruikelijk zijn.

In die zin is een regelmatige slaap belangrijker dan een lange slaap. Door ook in de weekends op hetzelfde moment op te staan als tijdens de werkweek, ontregel je niet iedere week weer je biologische klok. Die heeft een grote invloed op je psychische en gezondheidstoestand.

adorable-animal-baby-272019

Specifieke tips voor wie last heeft van de pollen

 

  • volg in de eerste plaats de aanbevelingen en de behandelingen die door uw arts zijn voorgeschreven
  • maai het gras niet en kom niet te dicht in de buurt van plaatsen waar dat gebeurt
  • vermijd inspanningen en activiteiten in openlucht (sport, fysieke inspanningen). Indoor sporten zijn een betere optie
  • beperk het verluchten van uw woning tijdens het pollenseizoen, verlucht bij voorkeur tijdens een bui of juist erna
  • houd de vensters dicht bij verplaatsingen met de wagen
  • bij droog en winderig weer, draagt u best een bril om het contact tussen uw ogen en het allergeen te beperken
  • droog de was niet buiten
  • gebruik papieren zakdoeken
  • was uw haren en neem een douche voor het slapengaan

allergies-allergy-cold-41284