Solidair met de tandartsen

Solidair met de tandartsen

Afspraak is niet langer afspraak

 

Niet alleen tandartsen nemen drastische maatregelen tegen wie niet komt opdagen.

 

Als je niet lijdzaam wil toekijken hoe je plots met een gat zit in je agenda omdat een klant niet opdaagt, dan moet je wel drastische maatregelen nemen.

Restaurateurhouders, dokters, tatoëerders, kappers, personal coaches: allemaal hebben ze begrip voor de zwarte lijst die sommige tandartsen aanleggen.

Afspraak is afspraak 3

Niet komen opdagen

Afspraak is afspraak, als het ons uitkomt

 

De klant: koning of boer?

 

Na de tandartsen en de restauranthouders morren nu ook andere zelfstandigen over het gedrag van hun klanten. Ze komen steeds vaker te laat, annuleren last minute of dagen niet op en peuzelen zo aan hun inkomen. Waar is de royale hoffelijkheid van de klant gebleven?

Agenda

Restauranthouder

 

“Enkel tafel met voorschot”

 

Daar sta je dan, de hele keukenequipe klaar om negen gestronomische gangen af te werken, het zaalpersoneel in stelling om ze in te zetten. Om dan op het laatste nippertje de ene na de andere klant te horen afzeggen.

In een gastronomisch restaurant is dat moordend. De marges zijn sowieso al  heel klein, de vaste werkingskosten en de personeelskosten moeten betaald worden. Financieel is het een ramp als mensen niet opdagen. Vooral omdat die vrijgekomen tafels zich niet plots laten opvullen.

Dokter

 

“Ook wij hebben zwarte lijst”

 

“Ja, wij hebben ook zo’n fameuze zwarte lijst die circuleert in de ziekenhuizen en privépraktijken. Als je als patiënt niet komt opdagen, neem je bovendien ook de plaats in van mensen met een probleem die niet bij de dokter terechtkunnen. Dat is asociaal gedrag.”

Afspraak is afspraak toch

Vergeet je onze afspraak niet

Tatoeëerder

 

“Alleen afspraak per brief”

 

“Wij hebben een eigenzinnig beleid om dit soort problemen te voorkomen. Wie een afspraak wil maken, moet een brief sturen. Een brief stuur je pas als je écht overtuigd bent.”

“Bovendien moeten de klanten eerst een voorschot betalen.”

Kapper

 

“Ongerust sms’je als ze niet komen”

 

“Bij ons durven de klanten maar één keer niet komen opdagen. We sturen hen een ongerust sms’je om te vragen of er toch niets ergs gebeurd is. Daar durven ze dikwijls niet eens meer op te antwoorden. Laat staan dat ze een tweede keer nonchalant een afspraak zouden durven te vergeten. Die persoonlijke benadering werkt. Je moet je klanten goed opvoeden.”

Afspraak is afspraak 2

Afspraak

Personal coach

 

“Niet nagekomen of laattijdig geannuleerde afspraken zullen aangerekend worden”

 

“De investeringen in professionele apparatuur zijn heel duur.  De vaste werkingskosten zijn eveneens niet te onderschatten. Indien klanten laattijdig annuleren of gewoon niet komen opdagen, betekent dit sowieso onmiddellijk financieel verlies, want de vrijgekomen plaats kan niet zomaar opgevuld worden.

Bovendien is het asociaal als dit in prime time (voormiddag en avond) gebeurd, want de afwezige klant heeft een plaats ingenomen van een andere klant die wel zou zijn komen opdagen.”

Klanten dresseren

 

Wacht, we vergeten iets. De kleine zelfstandige wil eigenlijk gewoon de oplossing kennen.

Een online reserveringssysteem? ‘Dat maakt het er niet beter op’, reageert een tandarts. ‘Het maakt het laattijdig annuleren nog laagdrempeliger en leidt nog sneller tot verzuim.’ Een kapster gaat net mee in het overmatig gsm-gebruik. Komt er last ­minute een afspraak vrij, dan begint ze op Whatsapp volop rond te sturen om iemand te vinden die het gat kan vullen. ‘Om helemaal gek van te worden’, zeggen de meeste zelfstandigen. ‘Ik vraag mij af hoelang je zoiets volhoudt.’

Wat werkt dan wel?

De zachtste onder de harde handen. Een schoonheidsspecialiste hoor je niet klagen, terwijl haar collega’s dat net wel doen. Haar kordaatheid is goud waard.

‘Van zodra een klant vijf ­minuten te laat is, bel ik die meteen op om te horen hoe het zit. Het is een strikte aanpak die ik al zestien jaar toepas, maar zo weet ik meteen waar ik sta en de klant ook.’

Die laatste krijgt ook heel letterlijk te horen dat dit een uur inkomstenverlies is dat ze zal aanrekenen, dat moeten ze maar begrijpen.

‘Mensen appreciëren mijn aanpak en dat levert me vandaag slechts uit­zonderlijk vervelende annuleringen op en een heel trouw en stipt cliënteel.’

Fijntjes ­opgekweekt ook. Doen renderen zit ’m misschien wel daarin: je klanten dresseren.

Afspraak dokter
Thank you
Thank you
Dank